marzuna

Tuesday, December 27, 2011

Majlis Cukur Jambul Nur Hannah Maisarah

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Pada  17hb December 2011, majlis cukur jambul hannah telah dibuat di kg saya [Kg Chemomoi].

Ni gambar sebelum majlis bermula. Orang kampung bergotong royong siapkan makanan. Anak dara saya si Mya Omei sibuk main kucing. Sampai lembik kucing tu dia duk kejar..Menu pagi tu, mee goreng, roti jala, pulut dengan sambal dan kuih muih. Nasib baik Hannah Maisarah tak banyak ragam pagi tu. Kesian dia dan Mya  kena bangun pagi2 sebab kena  balik kampung pagi-pagi tu jugak.Kami bertolak  dalam pukul 6.00 pagi dan nasib baik sampai kampung pukul 7.30 pagi dan majlis tak bermula lagi. Orang kampung  dah start dtg pukul 830 pagi. Kalau la orang kampung datang dulu sebelum kami sampai mau haru jadinyer.. :(



Hannah Maisarah dah siap2 untuk majlis cukur jambul. Mya Omei? Memang susah nak tangkap gambar dia. Sibuk main dengan sepupu2 yang lain dan kejar kucing. Cari mummy ngn daddy bila nak susu aje. Time lain memang tak hairan kan kami.







Ini pulak Majlis Cukur Jambul Hannah Maisarah. Tgk la rupa Mya Omei.Muka keletihan.
Hannah pula sempat lagi tidur time orang cukur jambul dia. Alhamdulilah Hannah tak menangis dan majlis berjalan dengan lancar.


















Terima kasih kepada seluruh keluarga yang banyak membantu.. :)

Wednesday, December 21, 2011

KidZania @ The Curve


Pagi tadi, sebelum start keje p layan FB jap....mana la tau ada apa2 yg menarik perhatian ke...Tu yg tetiba ternampak lak status dari seorang sahabat ni....''Can't wait for KidZania to open in Vurve NX"
Eh!!! Apa lak benda alah KidZania nie?? Pastu nak bukak kat The Curve.....ish..ish...ish.....kitorang yang dok area sana pun tak tau pasal nie....
Jom tengok apa yang menarik kat sana....

KidZania bakal di buka di The Curve, Petaling Jaya dalam bulan Januari 2012. Hmmm......nampak menarikkan!!!

Rupa-rupanya KidZania ni adalah salah satu lagi tempat beriadah bersama keluarga yang bakal di buka nanti. Memang menarik.....satu Taman Tema baru berkonsepkan pendidikan.

KidZania yang pertama telah di buka di Mexico pada September 1999 di Santa Fe Shopping Mall & sekarang mula mengembangkan konsep tersebut di merata negara termasuklah Malaysia.

Inilah konsep KidZania yang bakal di buka nanti.....Jom kita bawak anak-anak ke sana nanti....


Info:

http://blog.malaysia-asia.my/2011/03/kidzania-kuala-lumpur-at-curve.html?m=1

http://www.kidzania.com.my/


Tuesday, December 20, 2011

Penyusuan susu Ibu

Salam semua,

Rasanya saya pernah post topik ini tapi saje je nak ulang semula.Sekarang ni saya giat mengepam susu.Alhamdulilah stok mencukupi untuk Hannah Maisarah.Harapan saya, saya dapat menyusukan Hannah sekurang-kurangnya sehingga 2 tahun.Mya dulu saya hanya mampu susukan selama 1 tahun 6 bulan, sebab saya telah mengandungkan Hannah.Memang boleh wanita pregnant menyusukan anak tapi saya tak mempunyai kekuatan itu.Mau reput tulang saya...
Susu yang telah dibekukan
Penuh peti ais

Antara kaedah memastikan susu badan kekal adalah:

1. Kerap mengepam susu, selang 3-4 jam sekali - Saya tak buat pun saya pam 4-5 jam sekali.Tak sempat..
2. Pastikan sentiasa direct feeding jika bersama anak. -Yang ni saya buat,senang..tak payah nak susah2 carik air panas.
3. Minum lebih air masak - Dah berbotol-botol saya minum akibatnya saya asyik ke toilet.
4. Elakkan stress - kerja tak banyak dah so saya boleh hindari stress ni.
5. Sokongan dari suami - Encik Suami mmg banyak membantu, tolong basuh, label dan sewaktunya.
6. Makan makanan yang sesuai dengan diri yang boleh membantu membanyakkan susu.


Antara Makanan yang boleh membantu menambah susu badan
1. water chestnut/sengkuang cina
2. kobis
3. halba
4. laici
5. longan
6. lobak putih
7. sawi
8. kailan
9. tenggiri
10. bayam
11. peria
12. jantung pisang
13. soy based product
14. carrot- kalau buat jus carrot susu sedap!
15. Madu lebah asli
16. Spirulina
17. pegaga-jus atau ulam segar

~~~ Jom Susukan anak dengan susu badan~~

Thursday, December 15, 2011

Detik-detik kelahiran Nur Hannah Maisarah

Detik-detik kelahiran Nur Hannah Maisarah

Assalammualaikum..

Dah 2 bulan saya bersalin tapi hari ni baru saya boleh update pasal pengalaman saya bersalin anak saya yang kedua ni.Maklumlah saya berpantang dkt kg saya yang tercinta tue dan u-mobile lak takde coverage kat sana.
Saya selamat melahirkan puteri saya yang kedua pada pukul 9.22 malam , hari khamis 13/10/2011. Saya dah start cuti pada hari selasa 11/10/2011. Malas nak cuti awal-awal sebab masa mya dulu saya cuti awal dalam seminggu lebih. Alih2 mya keluar lewat sehari dari due date dia. Punya la buhsan masa tue, sampai suruh mya keluar cepat2 wpun takut..huhuhu.

12/10/2011 saya ada check-up rutin kat demc. Walaupun saya dah sampai due date tapi bila timbang berat saya tak turun pun dan yang paling "best" berat saya masih lagi naik. Dr Norleen cakap masa tu berat Hannah dlm 2.8++. Kalau tak lahir dalam 2-3 hari lagii berat dia akan naik sampai 3.3++, sebab saat akhir sebelum bersalin, baby akan cepat membesar. Cuak gak la saya bila dengar dr ckp cam gitu. Dr Norleen buat pemeriksaan dan cuma terbuka 1 cm aje. Dia bagi cadangan kalau tak bersalin dalam masa 2-3 hari ni,kena induce. Kami kena pilih tarikh bila nak induce dan dengan terpaksa rela kami memilih 16/10/2011 untuk menyerahkan diri ini.

13/10/2011 Pagi2 bangun, tertunggu2 gak bila nak rasa tanda-tanda bersalin. Encik suami still pergi kerja sebab cuti dia dah tak banyak yang tinggal. Banyak kali gak encik suami tanya, "ada sakit tak?" dan banyak kali jugak la saya kena jawab "tak sakit lagi". Dia cam berat hati nak pergi kerja takut tak sempat nak nganta saya ke spital kalo saya tiba2 sakit nak beranak.
Pukul 11.00 pagi saya ada rasa cam sakit sikit, tapi sejam sekali.Anak kedua-so saya dah tahu dah, lambat lagi nak bersalin kalau sakit sejam sekali ni. Still leh kemas-kemas rumah, main dengan Mya, sms budak2 opis, gosip2..
Pukul 2.00 petang - kontraksi dah jadi setgh jam sekali.Tapi tak sesakit masa Mya dulu dan saya masih lagi cool.SMS encik suami, kata dah sakit 30 minit sekali. Dia cam kelam kabut nak balik tp saya ckp ngn dia lambat lagi ni.Tak yah tergopoh2 sgt.
Pukul 3.30 petang - saya sms encik suami kata dah kontraksi 15 minit sekali.Saya masih lagi cool[iya ke?].Encik suami terus nak balik rumah. Saya cool sebab tak sakit sangat berbanding Mya dulu. Maybe Mya dulu saya terbaring  aje kat katil, tunggu bukaan sampai 8 cm dan asyik piki sakit 2 aje, bertambah2 la sakitnya.
Pukul 4.30 Petang -Encik suami sampai rumah. Saya baru je nak mandi..huhuuhuh..sebakul la kena bebel[encik suami mmg cuak giler masa tue].Encik suami takut saya tak sempat sampai spital.Kena la mandikan.Sat g muntah lak Dr tue bau saya :).
Pukul 5.00 Petang- Saya keluar rumah..Nasib baik la tak jem.Dalam kereta cam sedih lak nak tinggalkan Mya kat rumah.Maklumlah ni first time Mya akan tidur sepanjang malam tanpa saya atau encik Suami.Sampai shah Alam dalam pukul 5.30 petang. Encik suami terus nak pergi spital tapi saya kata takper la.kita p GIANT Shah Alam dulu.Jalan-jalan.Senang sikit nak bersalin nanti.Sempat gak la shopping barang rumah lagi walaupun masa tue saya dah rasa kontraksi 5 minit sekali.Giler ke? giler gak la.. :)
Pukul 7.00 Malam - Saya ajak Encik Suami pergi spital sebab kontraksi dan jadi 2 minit sekali.10 minit jer spital ngn GIANT tue.Kami tak terus pergi wad bersalin tapi jalan2 lu kat lobby DEMC tue. Baca2 doa.Habis segala doa saya baca.Nasib dah print besar2.
senyum tapi sebenarnya tengah tahan sakit.

Pukul 8.00 Malam - Baru lah saya pergi labour room/wad bersalin.
Pukul 8.30 Malam - Nurse check bukaan dan bukaan dah jadi 8 cm.Masuk ubat bontot, buang air besar.Still baca macam2 doa.
Pukul 8.55 Malam - Nurse pecahkan air ketuban.Nurse cakap kalau rasa nak buang air besar[dah sampai waktu nak bersalin] , panggil dia .
Pukul 9.05 Malam - Tak sempat pun Nurse tue nak duduk, dah rasa cam nak bersalin.Doktor tak sampai lagi. Yer la, Dr baru je balik rumah maghrib tadi.
Pukul 9.15 Malam - Dr sampai dan saya rasa dr tue lambat sangat berjalan ke arah saya [perasaan saya je, maklumlah dah tak sabar nak keluarkan baby, sakit sangat masa menahan tue].Saya rasa nak je jerit cepat la Doktor..huhuuhuhuh
Pukul 9.22 Malam - Alhamdulilah, melahirkan Hannah agak senang seperti Mya juga dulu. Amat bersyukur dan terima kasih Allah atas kurniaan yang tidak ternilai itu.

**********Jutaan terima kasih pada Dr Norleen & staff DEMC yang membantu saya melahirkan Nur Hannah Maisarah********

Tuesday, December 13, 2011

Kembali bekerja..

Nur Hannah Maisarah
Hari ni 13/12/2011 hari ke dua saya kembali bekerja setelah 2 bulan cuti bersalin.

Banyak kejadian yang seronok dan tak seronok sepanjang saya bercuti. Yang pertamanya bos saya akan berhenti hujung bulan ni. Risau jugak dapat bos baru. Hopefully lebih baik la kan.CEO saya pun telah ditukarkan.Saya tak kisah pun siapa CEO tapi kali ni saya kisah sebab kenaikan gaji saya akan lewat untuk tahun 2012. Selalunyer dapat bulan 1 tapi sekarang dapat lan 2.ish2...byk effect tue.

Hannah ngn Mya saya dah start hantar nursery minggu lepas. Mya saya hantar hari isnin lagi tapi hannah saya hantar hari khamis. Nak bagi dia orang biasakan diri duduk nursery.Setakat ni alhamdulilah, hannah dan mya ok.Mya tak nangis dah pagi2 masa saya tinggalkan.Pagi2 dekat rumah, masa saya dan encik suami tgh bersiap-siap nak pergi kerja.Dia akan tanya saya nak pergi mana.Bila saya jawab nak pergi work  dan Mya kena pergi school dia akan merengek2 sambil ckp 
Hannah dan Mya
" taknak...taknak..". Senang aje nak pujuk dia..Saya cakap aje.."Mya kena pergi school, tolong mummy jaga adik.Nanti kalau adik nangis sape nak tolong jaga". Tak tahu la dia faham ke tak tapi dia akan berhenti merengek2..Hannah tak tahu apa-apa2 lagi. Of course la dia lagi tak nangis nak mengikut.Tunggu la 3-4 bulan nanti, tengok macam mana, masa tu dia dah kenal orang. Hopefully dia tak ikut perangai kakak dia yang menangis kat nursery.

Pagi-pagi saya agak terkejar2 juga sekarang ni. Tengah biasa kan diri menguruskan anak sambil bersiap2 nak pergi kerja. Mujurlah encik suami banyak membantu. Kalau encik suami takdek mau tunggang terbalik rumah kami agaknya. Alhamdulilah, encik suami mmg suami dan ayah yang baik..."Thank you, abang cyg..Kalau rajin malam2 tolong masak sekali eh :..ihihihihiih "

Friday, August 26, 2011

Dah Bayar Zakat Ke Belum?????

Salam Semua……

Hari ni dah masuk 26 Ramadhan 1432H. Tinggal beberapa hari lagi nak masuk bulan Syawal….
Puasa…puasa gak….tapi….Korang dah bayar zakat lum???
Pastikan segala tanggungjawab korang dah selesai yek!!!
Sebelum Ramadhan berakhir, baiklah korang p bayar zakat cepat-cepat nanti takde la kelam kabut nak buat persiapan raya, nak bayar zakatnya lagi. Jangan kang nak sembahyang raya barulah terhegeh-hegeh nak bayar lak.
Sekarang ni pun dah banyak dah tempat nak bayar zakat, shopping center ada, kat bazaar-bazaar ada, online pun ada dah sekarang…
Saya lak, Alhamdulillah Encik Suami dah p bayar zakat minggu lepas. Bukan mahal pun RM 7.00 je sorang….




Nie Resit Zakat Fitrah Saya - Mya Omei




Resit Zakat Fitrah - Wilayah Persekutuan




‘’ BERZAKAT MENYUCIKAN HARTA DAN JIWA’’

Kadar Zakat Fitrah 2011/1432H Mengikut Negeri

Wednesday, August 24, 2011

Iftar Ramadhan ke 21, 2011 @ Le Meridien Hotel

Laluan ke lobi Le Meridien dari parking
Add caption
Antara juadah berbuka
 Dessert

Sushi pun ada
Antara staff ICT yg terlibat dlm majlis berbuka
Family yg ku Sayang
Keletah Mya Omei


Thursday, August 11, 2011

2011 Berbuka Puasa dan Sambutan Hari jadi En Suami@ Dondang Sayang Restaurant


Ogos 2011 bertempat di Dondang Sayang Restoran @ Chorus Hotel Jalan Ampang… En suami & beberapa rakan-rakan mengadakan majlis berbuka puasa …… so….secara tak langsung saya & Mya Omei akan terlibat sama la…..hehehehehhe. Sebenarnya ofismate encik suami nak pergi  5/8/2011 tapi saya request pada encik suami ajak ofismate dia pergi 3/8/2011 sempena birthday encik Suami yang ke 32. Selamat Ulangtahun kelahiran Daddy :)

Wajah-wajah mereka yang terlibat dalam sessi makan-makan @ Dondang Sayang Restoran. Ini baru menunjukkan 1 Malaysia…..hehehehehe….
En suami memang akan selalu keluar makan ngan diorang ni semua….dah jadi macam satu aktiviti bulanan….

Aksi Mya Omei mengalahkan orang yang berpuasa……hehehehehe dari jam 7 petang sampai ke 9 malam…..mulut Mya x habis2 mengunyah.Alhamdulillah….sepanjang malam ni Mya Omei dapat tidur ngan lena sebab kekenyangan……hehehehe


Friday, August 5, 2011

Doa Mudah Bersalin

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Kandungan saya dah masuk minggu ke 30 atau pun 7 bulan ++. Cepat betul masa berlalukan.Lebih kurang 2 bulan lagi saya akan bersalin.Kadang-kadang rasa takut jugak walaupun dah ada pengalaman bersalinkan Mya Omei sebelum ni.Iye la.. setiap kelahiran anak , ceritanya berbeza.Ada yang sakit sesgt, ada yang mudah aje bersalin.Saya sentiasa berdoa, kelahiran adik Mya Omei kali ini dipermudahkan oleh Allah swt.

Saya dah search doa-doa yang elok dibaca untuk memudahkan bersalin.Rasanya masa bersalinkan Mya Omei dulu dah ada doa-doa ni tapi tak ingat letak mana. Kalau kawan-kawan ada doa-doa yang lain, jangan lupa bagi tahu saya ek. :)


Doa 1

Doa yang patut dibaca oleh bakal ibu utk memudahkan proses bersalin. kalu bole dikerapkan bacaannya. kita hanya mampu bertawakal dan memohon pada Allah. moga2 Allah memperkenankan doa kita.




"Kemudian jalannya dimudahkan" (Surah Abasa: ayat 20)
"Dan aku sentiasa menyerahkan urusanku bulat2 kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan keadaan hamba2nya". (Surah Ghafir: ayat 44)

“Tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang orang yang zalim". (Surah Al-Anbiya': ayat 87)


Bagi si suami yang bakal menjadi bapa, adalah baik bagi suami mendoakan si isteri bagi membantu memudahkan proses bersalin. Antaranya ialah:
  • Ayatul Kursi
  • Surah Al-A'raf: Ayat 54
  • Surah Al-Anbiya': Ayat 87

Ayat ini juga elok dibaca oleh bakal ibu sebagai persediaan utk melahirkan bayi dan moga dapat membantu bagi memudahkan bersalin.

Wallahu akhrajakum mimbutuni ummahatikum la ta'lamu nasyaiaa.
"Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatu apapun".

Doa 2


Hannah melahirkan Maryam
Maryam melahirkan 'Isa
Keluarlah wahai bayi
Dengan kekekuasaan Tuhan yang dikasihi

Seeloknya dibaca sewaktu datang rasa sakit tu... suami isteri digalakkan baca


Doa 3
Selawat Syifa


Selawat syifa –  dapat mengubat segala penyakit dengan izin Allah.



Doa 4
Doa Mudah Bersalin & Kesejahteraan Anak Dalam Kandungan 

Ya Allah ,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan , tidak ada penawar melainkan penawar-Mu , penawar yang tidak meninggalkan penyakit.
Ya Allah ,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.
Ya Allah , zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .
Ya Allah anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .
Ya Allah ,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam .

Antara amalan doa yang boleh dipraktikkan sepanjang menunggu hari kelahiran antaranya ialah:
  • Surah Maryam
  • Surah Yassin
  • Surah Yusof
  • Surah Luqman
  • Surah Al-Hasyr: Ayat 3
  • Surah Al-Insyiqaq: Ayat 4
  • Surah Al-Ahqaf: Ayat 35
  • Surah An-Nazi'at: Ayat 46 (tiup pd air > sapu pd perut > minum)
  • Surah Az-Zariyat


Wednesday, July 27, 2011

Ramadhan Menjelma Kembali

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,



Next week seluruh umat islam akan menyambut bulan ramadhan yang mulia.Sure ramai yang tertunggu kedatangan ramadhan kali nie. Ramadhan kali ni saya akan sambut berempat[seorang dalam perut] :).

Saya akan berusaha untuk berpuasa penuh tahun ni. Tak tahu la mampu ke idak tapi semangat dan niat perlu ada. Ingat lagi time mengandungkan Mya Omei dulu, saya memang tak pose sebulan. Masa tue dah sarat sangat dan saya takut kalau saya puasa saya takde tenaga nak teran time nak bersalin
[Mya Omei lahir time lan pose]. Disebabkan takut memudaratkan diri dan Mya Omei , saya dengan terpaksa rela, mengorbankan puasa saya.


Oleh kerana Encik Suami leh balik awal[pukul 5 ptg] saya plan nak masak jer kat rumah.Maybe yang simple2. Yang kami 3 beranak boleh makan. Kalau nak special maybe kena tunggu hari minggu [kalau tak balik klang@chemomoi]. Birthday encik Suami pun jatuh bulan pose tahun ni. Tengah berpiki nak belanja encik Suami bukak pose kat mana.Susah sangat saya masak aje Nasi Ayam[cam tahun lepas].Simple dan mudah dan yang paling penting..JIMAT.:)


Untuk kawan-kawan semua, Selamat Berpuasa Saya dan Family ucapkan. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari ramadhan sebelum-belumnya. Jgn lupa Puasa Penuh tau !!!

Tuesday, July 26, 2011

Perkembangan Kehamilan Minggu Ke 29

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Kandungan saya dah memasuki minggu ke 29.Alhamdulilah dah masuk trimester ke 3. Hopefully semuanya selamat. Bayi dalam perut saya pun semakin aktif. Kalau saya tunduk sikit, sure dia tendang-tendang. Terpaksa la saya duduk tegak. Perut saya kecik agaknyer.Dia tak banyak space duduk dalam perut tue.
Saya belum buat apa2 persiapan lagi nak sambut si tomei nie. Baju lama Mya Omei pun saya tak basuh lagi.Maybe hujung minggu ni baru nak basuh dan beli apa yang patut dan sentiasa berdoa baby tomei ni tak lahir awal.Kalau lahir awal memang haru la, sape pulak nak p beli barang-barang dia.

Minggu lepas saya duduk hotel seminggu ++.Memang penat.Jadi demam dibuatnya. Terpaksa la saya tinggalkan Mya Omei dengan Daddy@Encik Suami. Terima Kasih banyak2 encik Suami sebab mampu jaga Mya Omei dengan baik.Memang tak senang hati tinggalkan Mya Omei.Masa tue encik Suami dan Mya Omei demam. Kesian..tapi terpaksa la.Bukan saya suka2 nak tinggalkan mereka, saya perlu bekerja.;(

Hari sabtu Mya Omei ngn Encik Suami datang teman saya kat hotel. Petang tue bawak Mya Omei p swimming pool.Mya Omei punya la excited nak join kawan2 berendam dalam air tapi saya tak benarkan.Demam dia still tak ok.Saya tak nak menambahkan lagi demam dia. Mya Omei tgk dari jauh je la budak2 lain main air.Kesian Mya Omei [lain kali kita p mandi swimming pool ek.Suruh daddy belanja ek :) ]

Wednesday, July 13, 2011

Bila Mummy Outstation



Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Hari ni dalam sejarah dalam hidup saya. Malam ni adalah malam pertama saya tidur tanpa Mya omei. Saya dah mengantuk tapi still tak boleh tidur.Selalunyer kat rumah saya dah lena ketika ini.Sharp pukul 10.00 aje saya dah landing atas katil sambil peluk Mya Omei. Saya asyik terpikir Mya Omei ok ke padahal dah call encik Suami tadi dan Encik Suami cakap, Mya Omei dah lena dah pun.
Malam esok saya kena tidur sensorang lagi.erm,..rindunyer ngn Mya Omei....Saya rasa mya omei cool aje mummy dia yang lebih-lebih sebenarnya..Kesian Encik suami kena jaga Mya Omei sensorg walaupun tidak sihat.Demam, selesema.Moga Abg Cyg aka Daddy cepat sembuh ek.Jgn lupa makan ubat..

  

Gambar ni saya tangkap masa mya omei main-main kat opis saya.Sementara menunggu Daddy Mya Omei balik dr kerja.



Ni Cubaan menyelongkar laci saya.Mya Omei buat-buat cam mummy dia tak nampak. Dengan harapan dapat keluarkan semua barang dalam laci tue.

Monday, July 11, 2011

Lemang Original Kampung Chemomoi

Lemang sedang Dibakar
Sabtu lepas, kitorang p la balik kampung @ Kampung Chemomoi, Karak, Bentong. Memandangkan kt KL ada buat perhimpunan, so kitorang berpakat la nak balik ke kampung. Taknak la terlibat ngan mana-mana perhimpunan…..kang x pasal-pasal ada yang tido lokap lak…hukhukhuk….. Memang x di sangka…..balik kampung kali ni, ayah dah sediakan buluh untuk kitorang bakor lemang. Maknanya malam ni kitorang akan makan lemang la.hehehehhe
Daddy ngn Mya omei


Tgh Jaga lemang[padahal tgkp gambor jer]


 
Petang tu saya ngan adik mulakan la aktiviti mengisi lemang dalam buluh. Sementara ayah sediakan kayu api nak bakor lemang tu..Sebelum Maghrib, kitorang dah start bakor…so ayah ngan en.suami sama-sama la jaga lemang tu….mana nak di pusing2, nak di balik2….nak di ketuk/hentak2 buluh tu…..tu semua kan keje orang laki…


Orang perempuan lak, duk bergosip dlm rumah..tak habis-habis cerita.mcm tak jupe 10 thn.Padahal baru je bulan lps balik.Kalau dah ada lemang tak sah la kalo takde rendang.Sambil pot pet tue siap la 
rendang.Mak yang masak.Anak-anak ni hanya tambah perisa mana yang patut aje[padahal duk tgk jer]

Walaupun badan saya byk angin semasa mengandung ni, saya tetap gak nak makan. Tak sabo lak rasanya……nak makan lemang lagi …….balik umah nanti nak suh en. Suami bukak lemang yang satu lagi la.Tinggal sebatang je lemangnyer. Tak boleh bawak byk2 nanti basi.Mya omei saya tak bagi lagi makan lemang.Takut perut dia tak tahan.Saya ada gak tanya dia, Mya Nak lemang tak.Dia geleng jer.. Nasib baik..uhhuhuhu

Ini la hasilnya Lemang Original Kampung Chemomoi....