marzuna

Thursday, November 28, 2013

Pop Corn Untuk Anak-Anak.

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Malam semalam (26/11/2013) Encik Suami telah berjaya menunaikan permintaan Mya untuk makan Pop Corn.
Sebab hari tu pergi jalan-jalan, Mya nampak orang jual pop corn tapi Pop Corn tersebut dah habis.

Oleh kerana kesiankan Mya, gigih le encik Suami google resepi cara nak buat pop-corn.hikhik..Punya la gembira si Mya tu dapat benda yang dia nak  :)..

 Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat pop-corn:

2 sudu besar minyak jagung.
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa

Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)


Cara-cara dia pulak

1. Panaskan minyak dalam periuk
2.  Masukkan jagung.
3. Tunggu beberapa minit, lepas tu akan dengar bunyi "pop".."pop". Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
Rupa Pop Corn Dah Siap.

Begini ler rupa pop corn kalau dah siap.
Pop Corn Tanpa Rasa.

























4. Untuk buat karamel pulak, cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api.

5.  Masukkan Karamel tersebut ke dalam pop corn.

 
Tambah Karamel Dalam Pop Corn.
6. Lepas tu bakar dalam oven sehingga garing.

Dibakar dalam oven.
 7. Tara...Inilah Hasilnyer...:)

Pop Corn Karamel



















 Jagung kering banyak lagi.. boleh buat untuk anak2 lagi next time... boleh diperbaiki apa yang kurang..










11 comments:

Syazu said...

Kak, jagung keringnye x tepek skali? Nk gak tgk rupenye... Hehehe

marzuna said...

Syaz- tak snap plak gambar jagung tue.. :)

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 29
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

naja said...

salam..nak tanya jagung kering boleh beli di mana ye?

marzuna said...

Salam naja... beli kat kedai bakery...

aiza mohamad said...

salam kenal..:)
best plak tgk pop corn ni..dah lama x makan..dulu masa study tiap2 mggu mesti beli..saya buat pop corn cara malas..terus campur gula n pewarna..bila dah habis pop terus boleh makan..tapi manisnya x sekata la..hihi..:)

Anonymous said...

Terror la Encik Suami! Nak popcorn jugak!

marzuna said...

Hai aiza..
Salam kenal jugak...

Anak-anak suka pop corn... dan dia orang suka memilih yang manis saja.. yang tak manis tu, mummy dan daddy dia la kena makan.

Bunda a.k.a KN said...

Assalam, sedap pop corn ni dimakan sambil santai2 tengok tv...

Salam ukhuwah dari bunda..

syida said...

wahh..rajinnya buat popcorn DIY..mesti sedap sbb buat dengan penuh kasih syg, kann..

salam kenal :)

#follower 32

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)