marzuna

Friday, April 22, 2011

Tanggal 22 April 2011..... SeLaMat HaRi BuMi 2011.......

Salam semua....
Alhamdulillah......kita semua masih ada, masih bernyawa pada hari ni.....syukur kepada Allah yang Esa menjadikan, menghidupkan & mematikan semua makhluk di dunia....
Hari ni saya nak kongsi ngan korang semua......

Selamat Hari Bumi 2011
ermmm....korang tau x pasal hari ni???
Jom kita sama-sama meraikan Hari Bumi 2011
Hah!!! Bila??? Apa la korang ni...

Hari Bumi 2011 = hari ini 22 April setiap tahun
korang x baca paper ke??
x dengar radio ke??
x tengok tv ke??
ish...ish...ish...korang ni...

 


 
Tarikh 22 April 2010 ialah sambutan Hari Bumi dan kalau x silap dah mula diperkenalkan sejak tahun 1970. Bulan lepas kita sambut Earth Hour, so bulan ni kita langkah satu lagi ke depan untuk sambut Earth Day. Kalau ada yg tahu atau yg masih x jelas mengenai hari Bumi ni. Ianya merupakan hari untuk meningkatkan kesedaran dan penghargaan kepada alam sekitar.

'' Sejarah sebenar hari bumi ni bermula pada September 1969 iaitu di dalam sebuah persidangan di Seattle, Washington, Senator A.S. Gaylord Nelson pada masa itu mengumumkan bahawa musim bunga 1970 akan diadakan demonstrasi dari akar umbi di seluruh negara bagi pembelaan terhadap alam sekitar.

Senator tersebut pada mulanya mencadangkan bantahan alam sekitar di seluruh negara untuk menjadikan alam sekitar sebagai agenda negara. Pada 22 April 1970 dikatakan hampir 20 juta rakyat Amerika Syarikat memenuhi taman dan auditorium. Hari Bumi pertama menjadi pembuka jalan terbentuknya United States Environmental Protection Agency/US EPA.’’

Jadinya apa yg boleh kita buat sempena menyambut hari Bumi ni? ….So kena la ingat , beringat, ingat-mengingati, mengingatkan antara satu sama lain…..
1. Jom Kitar Semula
2. Jom Hijaukan Bumi dengan menanam lebih banyak pokok
3. Jangan buang sampah merata-rata
4. Buanglah sampah di tempat yg betul, di tong2 yg disediakan
5. Amalkan kebersihan & persekitaran yg sihat
6. Sumbangan pada tabung & dana pemuliharaan bumi….
ada banyak lagi yg boleh membantu menghijaukan bumi….jom sama2 kita amalkan ..Insyaallah…
 

2 comments:

Annie & Jackson Tay said...

hehe aku tau!! malah turut sama meraikannya =)

marzuna said...

bagus2.. amalkan selalu :)